Harmonieorkest

HISTORIEK

De Volksgalm werd gesticht in 1924 door een twintigtal geestdriftige mensen. Onder leiding van haar eerste dirigent, de heer Welters uit Maastricht, werd De Volksgalm al heel gauw een volwaardige harmonie en klom op tot in de hoogste afdeling.

In 1962 werd de heer Kicken uit Scharn-Heer de nieuwe dirigent. Deze bekwame musicus speelde het klaar om de muzikale kwaliteit van de harmonie nog hoger op te tillen. Met de heer Kicken behaalde De Volksgalm verschillende eerste prijzen en kampioentitels in de hoogste afdeling.

Muzikaal zeer bevoegd, was de heer Sipers (1975) de man die zich meer door de jeugdige muzikanten aangetrokken voelde. Het noodlot wilde echter dat hij in 1981 plotseling uit ons midden werd weggerukt. Onze soloklarinettist, de heer Doemps uit Tongeren werd bereid gevonden om ons uit de nood te helpen.

Op 1 maart 1989 werd de dirigeerstok overgedragen aan de heer Sandro Moretti, Met hem beleefden wij een eerste hoogtepunt op 27 oktober 1996 op het Provinciaal Concerttornooi te Zepperen, lof van de jury en de titel van Provinciaal kampioen. De klap op de vuurpijl volgde echter in juli 1997 op het 13de Wereld Muziek Concours te Kerkrade waar ons orkest de Wereldtitel behaalde in 3de divisie-sectie harmonie met maar liefst 94,6% van de punten. In 1999 bij het 75-jarig bestaan mochten wij de Cultuurprijs van de gemeente Riemst ontvangen. Een nieuwe deelname aan het Provinciale Concerttornooi, ditmaal in Eisden werd wederom beloond met een eerste prijs met lof van de jury en de titel van Provinciaal Kampioen. Op 6 mei 2000 werd er met groot succes deelgenomen aan het Concours van de Provincie Limburg.

In 2001 tenslotte werden wij laureaat van het 2de Riemster Muziek Concours met een puntentotaal van 94,2% en in juli van dat jaar werd ons orkest beloond met 93,80% op het 14de WMC te Kerkrade met de titel van vice-kampioen, ditmaal in de 2de divisie.

Sinds 23 maart 2003 staat ons harmonieorkest onder de kundige leiding van de heer Frenk Rouschop. Hij werd geboren te St. Geertruid (Nl) op 31 mei 1960. Hij is een zeer gewaardeerde topdirigent in Nederland waarmee wij ons orkest muzikaal nog verder willen uitbouwen.

Op 17 oktober 2004 namen wij deel aan de Provinciale Orkestwedstrijd van Vlamo, voor de eerste maal in superieure afdeling, met groot succes want met 93,41% van de punten werden wij Limburgs Kampioen. Zoals het ondertussen reeds traditie is bij Harmonieorkest de Volksgalm, werd voor de derde keer op rij deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade, in eerste divisie, een prestatie op zich daar er tot dan geen enkel orkest het ooit presteerde om drie edities achter elkaar in een hogere afdeling uit te komen. Deze keuze bleek ook weer een succes met een “gouden medaille” als resultaat.

Door dirigent en muzikanten werd er gekozen om rustig te bouwen en te werken naar 2009, het jaar van het 16de WMC te Kerkrade. Met maar liefst 97,08% van de punten, de hoogste score van gans het internationale concours, werden wij wereldkampioen in eerste divisie harmonie.
In 2013 bevestigden wij onze kwaliteit door de 3de plaats te behalen in 1ste divisie op het WMC met 94,75% en de beste uitvoering van het plichtwerk.
In 2016 wonnen wij opnieuw de titel van Limburgs Kampioen en bereikten de top in 2017 op het 17de WMC waar we voor de 3de keer wereldkampioen werden in 1ste divisie met een totaal van 96,08% van de punten met een iconische uitvoering van ‘El Jardin de las Hesperides’ van de Spaanse componist José Suner-Oriola.

In september 2019 mochten wij het openingsconcert van de Bevrijdingsfeesten 40-45 in Mesch (NL) opluisteren voor een 2000-koppig enthousiast publiek met een overweldigend succes.

In 2022 namen wij voor de eerste maal deel in de Concertafdeling, het hoogste op gebied van de amateurmuziekwereld, op het 19de WMC te Kerkrade, dit met wederom groot succes. Ons orkest werd tussen de top van de wereld beloond met 93,53% van de punten.

DIRIGENT

CHEF DIRIGENT – FRENK ROUSCHOP

SONY DSC

Frenk Rouschop werd geboren te Sint-Geertruid op 31 mei 1960.

Na zijn eerste muziekstudies aan de muziekacademie van ‘s-Gravenvoeren ging hij naar het Maastrichts Conservatorium waar hij trompet en A.M.V. opleiding volgde. Zijn studies trompet moest hij wegens een fascialus verlamming in de bovenlip staken.

Vanaf 1985 volgde Frenk Rouschop een opleiding Hafabra-directie welke na twee jaar succesvol werd afgesloten. In 1990 behaalde hij het diploma uitvoerend musicus Hafabra-directie, met als docent Sef Pijpers, en met medewerking van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Frenk bezocht met zijn orkesten vele concoursen van de verschillende muziekbonden en natuurlijk ook het 4-jaarlijks Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Steeds werd er onder Palmares Volksgalzijn leiding een uitstekend resultaat behaald, waaronder verschillende landstitels en drie W.M.C. titels (1997, 2005 en 2009), waaronder 1 met ons harmonieorkest

Als dirigent is hij momenteel ook werkzaam bij:

  • Kon. Philharmonie Bocholtz
  • Fanfare Sint-Cecilia Schimmert 1845
  • Fanfare De vooruitgang Stiphout

PALMARES

LEDEN

Harmonieorkest de Volksgalm telt op dit ogenblik om en rond de 60 leden. Een kleine club dus, maar een harmonie met het muzikale hart op de juiste plaats. Voor elke uitvoering wordt er keihard gewerkt om het programma zo goed mogelijk af te werken. Kwaliteit maar ook vooral plezier staan bij Harmonieorkest de Volksgalm voorop!

Speel je een instrument en wil je fijn muziek maken, laat ons dan zeker iets weten. Wij repeteren namelijk op zaterdag tussen 20u15 en 22u15. Kom dus gerust een repetitie bijwonen.

Wens je een muziekinstrument te leren maar je weet niet hoe? Laat het ons dan zeker weten, misschien dat we mekaar kunnen ondersteunen. Jong en oud, muzikaal geschoold of niet, iedereen is welkom !

Voor meer info contacteer ons bestuur via volksgalm@telenet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *